Een coach kiezen via je werk? Zo haal je eruit wat jij nodig hebt!

Gepubliceerd op 1 mei 2025 om 23:15

Je hebt te horen gekregen dat je via je werk gecoacht mag worden. Misschien heeft je leidinggevende of HR het voorgesteld, of heb er zelf naar gevraagd. Misschien is het de eerste keer dat je in aanraking komt met coaching. Hoe weet je nou welke coach bij je past? En hoe haal je het meeste uit die coachsessies?

In deze blog helpen we je op weg. Met inzicht in wat coaching eigenlijk doet, hoe je een coach kiest die bij je past en waarom het belangrijk is dat jij zelf de regie neemt bij het kiezen van een coach.

Waarom coaching?

We rennen vaak door. Thuis en op het werk. Veel loopt in elkaar over en je hebt weinig tijd om even stil te staan. Voor veel mensen is dat de realiteit, maar ergens wringt het. Want het voelt niet altijd zoals je zou willen.

Coaching biedt een moment van rust. Een bewuste ruimte waarin je kunt vertragen en stil mag staan bij wat er echt speelt. Los van je functie, je omgeving of verwachtingen. Even uit de dagelijkse drukte, terug naar wat voor jou van waarde is.

Een goede coach helpt je om scherp te zien wat je vaak al voelt, maar nog niet helder krijgt: terugkerende patronen, keuzes die wringen, grenzen die vervagen.

Coaching ondersteunt bij drie essentiële behoeften: autonomie (zelfsturing), competentie (je voelt je capabel) en verbondenheid. Je krijgt weer grip. Op je werk en thuis en op hoe je reageert. En vooral weer zicht en grip op datgene dat voor jou belangrijk is. 

Hoe kies je een coach die bij je past? 

  1. De eerste klik telt.
  2. Past de stijl bij jouw vraag?

    Zoek je rust of meer balans? Dan past een coach die werkt met mindfulness of lichaamsgericht werkt. Heb je juist behoefte aan richting, helderheid of meer stevigheid in je rol? Dan is een coach met een directe, heldere stijl passend. Twijfel je over een volgende stap? Kies dan voor een coach die samen met jou onderzoekt waar je staat, waar je naartoe wilt en wat daarvoor nodig is – realistisch, doelgericht en betrokken.

  3. Is er ruimte voor psychologische verdieping?
    Sommige vragen gaan over meer dan gedrag. Dan helpt het als je coach ook oog heeft voor onderliggende patronen, zelfbeeld of onzekerheid. Coaching is pas echt effectief als je ook durft te kijken naar wat je (onbewust) tegenhoudt.

Bij VossCoaching geloven we dat werk bij je past

We weten wat het is om in de hectiek te staan en ook hoe belangrijk het is om af en toe even stil te staan. Onze manier van werken is laagdrempelig, betrokken en doelgericht. We helpen je om meer in balans te komen. Zodat je keuzes maakt die kloppen. Niet alleen in lijn met jouw functie, maar ook in lijn met wie jij bent. 

Kennismaken? 

Boek een vrijblijvende kennismaking of neem rechtstreeks contact met ons op. We vertellen je graag meer!