Blue Monday

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 12:22

 

In mijn werk als coach geef ik cliënten vaak het advies om negatieve ervaringen, gevoelens en gedachten om te zetten in meer positieve gedachten. Bijvoorbeeld om meerdere positieve gedachten tegenover een negatieve gedachte te zetten. Of om aan het einde van de dag te kijken naar alle dingen waar je blij van werd, die je goed hebt aangepakt. Maar zeker ook gedurende de dag. Je kent het wel, er gaat iets niet zoals je had gehoopt en je hoort jezelf denken: “Dat heb ik weer, uitgerekend vandaag. Houdt het dan nooit op? Ik kan het er echt niet bij hebben.” Hoe buig je negatieve ervaringen en gebeurtenissen om naar meer positiviteit? 

 

In alle eerlijkheid, zelf ben ik hier ook niet altijd even goed in. Zo ben ik gezegend met de gave van een kritisch oog en zie ik van nature veelal wat er mis gaat. En op het moment suprême, als er even iets tegenzit, gooi ik al mijn ongenoegens er graag meteen uit. Mijn excuus? Het lucht enorm op. Voor mijn omgeving iets minder gezellig. Dus ja, ook als coach is er blijvend werk aan de winkel.

 

Vanmorgen las ik ergens op social media de volgende tekst:

Als we ons voeden met de energie van al wat goed gaat, hebben we de kracht om het hoofd te bieden aan al wat minder goed gaat.

Mijn lijfspreuk voor deze dag besloot ik. Niet wetende dat deze ‘lijfspreuk’ meteen al flink op de proef gesteld zou worden tijdens de eerste uren van de nieuwe werkweek.

 

Wij wonen tijdelijk op 20 minuten afstand fietsen van de school van mijn dochter, in afwachting van de afronding van de bouw van onze nieuwe woning. Lekker stukje fietsen met mooi weer, iets minder in de stromende regen. We vertrokken dit keer op tijd en werden verrast met een wegafsluiting en een gemiste afslag….”Mam, jij weet de weg niet zo goed hè?" Het mocht de pret niet drukken. We waren immers ruim op tijd vertrokken.  

Halverwege besefte ik me echter dat ik de lunch van mijn dochter was vergeten en bij thuiskomst wederom 40 minuten door de stromende regen mocht fietsen. Ik besloot om niet chagrijnig te worden, denkend aan mijn ‘lijfspreuk’ voor deze dag. Eenmaal thuis en gewapend met een pet tegen de regen onder mijn capuchon, in een nieuwe set droge kleren, stapte ik weer op de fiets om na 5 minuten tot de conclusie te komen dat ik wéér haar rugtas ben vergeten. "Werkelijk?!" En alsof dat niet genoeg was ik tot mijn verbazing ook nog een afspraak heb gemist om 08:50 uur.

Al fietsend vroeg ik mezelf af wat hier nou allemaal zo goed en fijn aan was. Ik verloor immers kostbare tijd, raakte steeds meer doorweekt, voelde mezelf een enorme chaoot en werd toch echt wel een klein beetje chagrijnig. Als kers op de taart verloor ik mijn pet door een harde windvlaag in de laatste 500 meter vanaf mijn huis en overleed mijn telefoon. Vermoedelijk door de regen, terwijl diezelfde telefoon volgens Apple waterdicht zou zijn.

 

Tja, de positieve kant van het verhaal is dat ik me deze week in ieder geval niet schuldig hoef te voelen als ik niet ga sporten, 80 minuten lichaamsbeweging aan het begin van de dag goede dingen doet voor je brein. Ik erachter ben gekomen dat een pet onder je capuchon heel erg handig is als het regent. (Dan denk ik vanwege mijn nieuwe lijfspreuk even niet aan het feit dat ik die nu niet meer heb, evenals mijn telefoon.) Maar hé, ik heb wel meteen een legitieme reden om de Iphone 14 pro te bestellen, ik deed inspiratie op voor deze korte blog, uitgerekend op Blue Monday. 

"Als we er een gewoonte van maken om positieve emoties op te zoeken, veranderen we en groeien we. Dit wordt het ‘build-effect' genoemd. Het zorgt voor een opwaartse spiraal van positiviteit. Dit zorgt op den duur voor meer energie, betere werkuitkomsten, en betere sociale banden. Het maakt ons uiteindelijk zelfs aantrekkelijker." Bron:

https://scientias.nl/positieve-psychologie-onthult-kracht-positiviteit/ 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.