Keuzestress

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 15:25

Keuzestress

Vosscoaching 16 March 2018

 

Keuzestress

Daar waar de levensloop voor onze ouders vrij aardig uitgestippeld was, heeft de huidige generatie te maken met een individuele, meerkeuzemaatschappij. Er zijn op alle levensgebieden bijzonder veel mogelijkheden en dat is heerlijk nietwaar?

Je kunt je afvragen of er daadwerkelijk sprake van verrijking van het leven is, zodra vrijwel alles mogelijk is. Bij elke willekeurige keus die gemaakt wordt, laat je immers een andere mogelijkheid onbenut. Hoewel dat bij het kopen van een kledingstuk of je avondmaaltijd misschien niet direct problematisch is, kan het bij de keus tussen twee banen mogelijk zwaardere consequenties met zich mee brengen.

Omdat er zoveel te kiezen valt, raken we ook vaker teleurgesteld in onszelf. We hebben immers zelf de verkeerde keuze gemaakt en dat valt niemand anders te verwijten. Vroeger was dat volkomen anders, toen werden belangrijke beslissingen in feite al genomen voordat je ter wereld kwam. Inmiddels is vrijwel ieder individu continue bezig om zichzelf te ontwikkelen op vrijwel alle levensgebieden.
De meeste van ons willen goede prestaties leveren op het werk, wellicht nog een extra studie volgen, een leuke relatie zonder al te veel gedoe, gezond eten, voldoende sporten en een bevredigend sociaal leven. Hoe ga je dit in vredesnaam combineren met een kind of twee?! Niet gek dat onze huidige levensstijl en onze gedachten over onszelf ertoe bijdragen dat we teveel hooi op onze spreekwoordelijke vork nemen. Stressklachten liggen op de loer, al is het alleen maar omdat we stress krijgen van het maken van ‘de juiste keuzes’. Jammer genoeg blijft het vaak niet bij stressklachten alleen. Stress kan een flinke impact hebben op lichamelijk en geestelijk vlak. Denk aan een verlaagde weerstand, slaapproblemen en angsten.

Er zijn veel mensen, veelal dertigers, die op een van de levensgebieden gevoelsmatig tekort schieten. Begrijpelijk als je je realiseert dat je op vrijwel alle gebieden tegelijkertijd goed ‘moet’ presteren. Omdat het lastig is om gewoontes te veranderen en de meeste processen voor het grootste deel onbewust gaan, is het erg moeilijk om bepaalde patronen te doorbreken. Vaak is dat wel nodig om voor elkaar te krijgen wat je wilt. Dit is een van de dingen waarin VossCoaching is gespecialiseerd. Het is mooi om te zien dat dingen die onmogelijk lijken door middel van nieuwe inzichten en de daarbij horende gedragsmatige veranderingen ineens wel van de grond komen. Net zo belangrijk kan het zijn om tevreden te zijn met de dingen die je wel bereikt hebt. In ons kennismakingsgesprek zullen we hier dieper op ingaan.

Ervaar jij keuzestress? 

Marlyse Voss

 

Can stress actually kill you? http://m.youtube.com/watch?v=vzrjEP5MOT4

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.